Броя на жертвите в Турция и Сирия не спира да расте: Надхвърлиха 16 000

Време за прочитане:2 Минути, 3 Секунди

Ниските температури задълбочиха нещастието на оцелелите от силното земетресение в Турция и Сирия, при което загиналите вече надхвърлиха 16 000 души, докато спасителите се надпреварват да спасяват безброй хора, които все още са затрупани под развалините.

Очаква се броят на жертвите на земетресението с магнитуд 7,8 да нарасне рязко, тъй като спасителните дейности продължават 72 часа, които експертите по бедствия смятат за най-вероятния период за спасяване на човешки живот.

Въпреки това спасителите продължават да вадят оцелели от отломките, докато броят на загиналите продължава да расте.

В Турция вече има 12 873 потвърдени жертви и 62 937 ранени, съобщи Държавната агенция за борба с бедствията в страната, цитирана от Анадолската агенция.

В Сирия се знае, че при земетресението са загинали 3162 души по данни на агенция Сана и доброволците в областта на гражданската защита “Белите каски”, които преброяват жертвите в различни части на зоната на земетресението.

Засегнатите райони първоначално бяха труднодостъпни и броят на жертвите нараства с напредването на възстановителните работи, посочва ДПА. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган инспектира вчера спасителните дейности в окръзите Адана и Хатай, както и в град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, където бе епицентърът на най-силния трус. Той се срещна със засегнатите от земетресението в палаткови градчета.

При посещението си в Южна Турция в сряда, Ердоган заяви, че 6444 сгради са били разрушени при земетресенията, ударили 10 провинции и засегнали 13 милиона души.

Най-малко 60 000 акредитирани доброволци, включително такива от неправителствени организации и чуждестранни екипи търсят живи хора под отломките, посочва още турският президент.

Според AFAD повече от 98 150 души от спасителните екипи в момента провеждат операции на терена, като 5309 служители идват от други страни.

В окръг Кахраманмараш и останалите засегнати най-силно от земетресенията окръзи е обявено тримесечно извънредно положение.

Между живота и смъртта, вече 4-ти ден са и оцелелите в засегнатите от земетресенията райони в Сирия. В Сирия е потвърдена смъртта на около 3 хиляди души. Но се предполага, че броя на жертвите е много по-голям. Няма официални данни и за пострадалите. Хората от контролираните от бунтовниците райони все още не могат да получат помощ. Необходимо е разрешение на режима в Дамаск. Според координатора на ООН за страната, около 5 милиона души там се нуждаят от помощ.

Хиляди хора в Сирия все още са в неизвестност, продължава да има и спешна нужда от тежка техника за разчистване на отломките. Дългогодишната гражданска война и международните санкции пречат на оказването на помощ на пострадалите райони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели