Босна няма да се присъедини към НАТО: Република Сръбска никога няма да го позволи

Време за прочитане:1 Минути, 24 Секунди

Няма изгледи Босна да се присъедини към НАТО, защото Република Сръбска, която е част от Босна, никога няма да го позволи. Това заяви в интервю за ТАСС сръбският член на тричленното босненско председателство Милорад Додик в навечерието на посещението си в Москва.

След войната в Босна (1992-95 година), съгласно условията на договореното с посредничеството на САЩ Дейтънско мирно споразумение, Босна беше разделена на две полуавтономни единици – Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, а двете единици са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително председателство (президентство), съставено от трима представители на трите етнически общности (сърби, хървати и босненски мюсюлмани), съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Без съгласието на всички субекти, присъединяването на Босна към НАТО на практика е невъзможно. В същото време още през октомври 2017 г. парламентът на Република Сръбска прие резолюция за неутралитет по отношение на военните съюзи. През ноември 2019 г. той отново се застъпи за военен неутралитет, като прие съответен документ от 20 точки. В него се подчертава, че в случай на насилствени опити за включване на Босна и Херцеговина в НАТО, Република Сръбска ще проведе референдум, на който нейните граждани ще вземат решение за членство във военни съюзи, уточни Додик.

В обширното интервю, Милорад Додик определи като мазохизъм европейските санкции срещу Русия, наложени заради нахлуването й в Украйна. Според него, Европа е въвела санкциите под натиска на САЩ, а Европейският съюз не е имал план какво точно да прави с негативните последици след това. 

По време на посещението си в Москва, Додик възнамерява да обсъди с руския президент Владимир Путин изграждането на газопровод и да покани руския лидер на посещение в Баня Лука.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
3
Сподели