Борис Джонсън отпада от надпреварата за премиерския пост на Обединеното кралство

Време за прочитане:3 Минути, 28 Секунди

Бившият британски министър-председател Борис Джонсън обяви в неделя, че няма да се кандидатира за лидер на Консервативната партия, слагайки край на краткотраен, нашумял опит да се върне на премиерския пост, от който беше свален преди малко повече от три месеца.

Неговото оттегляне оставя пътя отворен за бившия шеф на Министерството на финансите Риши Сунак, който е фаворит за следващия министър-председател на Великобритания – третият тази година – във време на политически сътресения и сериозни икономически предизвикателства. Той има шанс да спечели състезанието и да получи ключовете от “Даунинг стрийт” още днес.

Бившият министър-председател успя да си осигури официалната подкрепа на 59 депутати консерватори – далеч по-малко от необходимите 100, за да бъде включен в лидерската надпревара, посочва “Скай нюз”.

В последната си реч като министър-председател през септември Джонсън се сравни с ракета носител, която е изпълнила мисията си, както и с римския диктатор Луций Квинкций Цинцинат, който на преклонна възраст напуска фермата си, за да поеме контрола над държавата и да отблъсне нашествие, след което доброволно се отказва от властта.

“Подобно на Цинцинат, аз се връщам към плуга си”, заяви той пред вратата на “Даунинг стрийт” номер 10. Но легендата за Цинцинат гласи, че той е бил призован втори път, за да отблъсне друга криза – което накара някои наблюдатели да прогнозират, че Джонсън още тогава е започнал да планира да се завърне.

Това щеше да е необикновено политическо възкресение за бившия журналист, който напусна поста си заради скандал, но през цялото време твърдеше, че е бил свален от “стадото” – визирайки консервативните депутати, които се обърнаха срещу него, отбелязва “Ройтерс”. Джонсън обаче изглежда не успя да убеди същите тези депутати, които го изоставиха, че сега именно той е личността, която може да обедини партията и да върне доверието в нея, като спечели британските избиратели, все по-притеснени от растящите разходи за живот.

За някои консервативни депутати Джонсън щеше да е печеливш избор, способен да се хареса в цялата страна със запазената си марка на енергичен оптимизъм. За други той е бреме за партията, човек, чиито недостатъци бяха брутално разкрити по време на работата му като министър-председател, когато колегите му от канцеларията на “Даунинг стрийт” нарушиха въведените заради COVID-19 ограничения и се забавляваха, докато Великобритания беше под строга карантина.

Поддръжниците му твърдят, че Джонсън е единственият претендент, който би имал подкрепата на гласоподавателите, тъй като той спечели парламентарните избори през 2019 г. Но срещу него все още се води парламентарно разследване за това дали е излъгал депутатите за скандалните партита, посочва Би Би Си.

Някои водещи фигури в Консервативната партия реагираха с ужас на перспективата за втори премиерски мандат на Джонсън, като бившият лидер на партията лорд Хейг предупреди, че тя ще навлезе в “спирала на смъртта”.

“Аз и много от моите колеги вярваме, че той можеше и трябваше да оцелее след бурите покрай скандалите “Партигейт” и “Крис Пинчър”, заяви един от дългогодишните политически съюзници на Джонсън, визирайки противозаконните партита по време на локдаун на “Даунинг стрийт” и разкритията, че Джонсън е назначил заместник-началник, отговарящ за дисциплината на правителството, въпреки че е знаел за предишни обвинения срещу него в сексуални посегателства. “Изостреното внимание дойде от медиите, а не от обществеността и се опасявам, че собствените му колеги в парламента се огънаха под натиска. Мисля, че той все още има недовършена работа”, добави съюзникът на Джонсън.

Обаче Джонсън в момента просто не е подходящият човек, който да обедини Консервативната партия, страдаща от дълбоки вътрешни разделения, след като за шест години смени четирима премиери, отбеляза бившият му съветник Уил Уолдън.

В свое изявление Джонсън каза, че е “преодолял много високото препятствие от 102 номинации”, но е стигнал до заключението, че “сега просто не е подходящият момент”. Той добави, че е “потърсил” съперниците си за лидерския пост Риши Сунак и Пени Мордант, за да разбере дали биха могли да работят заедно за националния интерес, но това се е оказало невъзможно. Джонсън заяви, че макар да е бил “привлечен” да се кандидатира заради подкрепата на колегите си, “не можеш да управляваш ефективно, ако нямаш единна партия в парламента”.

Така в крайна сметка се оказа, че, по думите на един от ключовите съюзници на Джонсън, “анти-Джонсъновата” коалиция в парламента е “много шумна” и “много мотивирана”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
3
Сподели