Борел: Русия от години инвестира в дезинформация

Време за прочитане:1 Минути, 18 Секунди

От години Русия инвестира в дезинформация. Това обяви върховният европейски представител по външните работи Жозеп Борел, съобщи Гардиън.

Днес той присъства на откриването на агенция за анализ на информация и обяви, че ЕС отдавна следи руските действия.

“ЕС има доказателства за 15 хиляди случая на дезинформация, които идват от Русия от 2015 година”, съобщи Борел. “Ще кажете, че в това няма нищо ново, тъй като Гьобелс го е правил по време на Втората световна война”, допълни той: “Гьобелс не е разполагал с интернет и с инструментите на социалните медии. Днес хората, които се държат като него и казват лъжите хиляда пъти, имат мощния капацитет за тяхната мултипликация. Тя достига до всеки навсякъде със скоростта на светлината”.

Борел обясни, че киберпространството има водеща роля в това.

Русия изгради мрежи и инфраструктура, която да заблуждава, лъже и дестабилизира в индустриален мащаб, за да подкопае доверието в либералните демокрации, подчерта той.

“Това е най-голямата заплаха за либералните демокрации, които са основани върху демокрацията, защото те са направили своя геополитически избор на базата на своите усещания и на получената информация какво се случва в останалата част на света. Ако информацията е токсична, демокрациите не могат да работят. Ако е манипулирана, хората нямат ясна представа какво се случва и тогава изборът им е предубеден”.

Реално то позволява постоянно повторение на подвеждащи твърдения.

Добави, че идеята е да се понижи доверието към либералните демокрации. Руски представители вършат подобна дейност в индустриални мащаби.

Европейският представител допълни, че много хора не говорят английски и е важно до тях да достига информация на езика, който е роден за тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели