Бивш съветник на Нинова изригна: взимала ли е пари Корнелия за назначения зад граница?

Време за прочитане:4 Минути, 33 Секунди

Бившият главен секретар на Министерството на икономиката Йордан Татарски, уволнен от Корнелия Нинова, написа кърваво писмо за безобразията на лидера на БСП и нейния верен другар Калоян Методиев в министерството.

В писмото Татарски намеква да взимане на пари под масата за назначения в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) зад граница. Дали е така, има служби, които да установят.

Ето пълния текст на кървавото писмо на Татарски без редакторска намеса:

„Вместо ресорния заместник-министър Данчев, който има експертиза, на срещата с германския бизнес г-жа Нинова се представлява от Калоян Методиев (вижте приложената снимка), който няма експертиза за това, така както няма експертиза да е член на междуведомствената комисия за експортен контрол на оръжията, което не носи принос за подобряване на доброто име на партията, а в някои случаи може и да се навреди. Този нов факт не е само унижение на др. Данчев, но и обезличаване участието на нашата партия в правителството;

След дирекция „Икономическа политика“, на 30 май 2022 г., Председателят на БСП в качеството си на министър, отне от ресора на заместник-министър Димитър Данчев и дирекция „Външноикономическо сътрудничество“.

От „екипа Нинова”, единствено др. Данчев има знания и опит за разработване и провеждане на държавната политика в областта на външноикономическите и търговските отношения. За сведение, др. Данчев е завършил международни икономически отношения, бил е търговско аташе, и като наш народен представител е работил по тази материя.

С това си действие, г-жа Корнелия Нинова:

– за пореден път унижи нашия другар Митко Данчев, обезличи и ограничи неговото участие в държавната власт, което е поредно грубо нарушение на принципа за другарството и взаимното уважение (вижте чл.5, ал.6, т.6 от Устава на БСП);

обезличава възможността на БСП за ефективно, ефикасно и качествено участие във формулирането и провеждането на държавната политика в областта на външноикономическите и търговските отношения и по този начин Председателят на БСП не изпълнява своето задължение да работи за изпълнение на партийната политика (вижте чл.11, т.1 от Устава на БСП);

– разчисти пътя на Калоян Методиев за безпроблемно назначаване на приближени нему служители в тази дирекция (например, като уволнените от президента Радев две дами) и да подготвя командироването в Службите за търговски и икономически взаимоотношения (СТИВ) на лица, чужди на политиките на БСП (например, служителя в СТИВ Лондон, който замени своята съпруга, която е била няколко мандата „търговско аташе“) – тук призовавам др. Данчев: Митко, кажи си думата и ти, няма какво да губиш!;

създаде предпоставки да се твърди, че БСП се бори срещу корупцията само на думи (от много години, в средите на СТИВ се говори за наличие на „тарифи“ за изпращане на задгранична служба), което вреди на доброто име на партията и е нарушение на чл.11, т.4 от Устава на БСП.

Към посочения на 26 май 2022 г. факт, че председателят на БСП г-жа Нинова, в качеството си на министър на икономиката и индустрията, нарушава законите в страната и по този начин не изпълнява задължението си по чл.11, т.3 от Устава на БСП с личното си поведение да утвърждава законността в страната, бих добавил и факт с евентуален скандален ефект:

– според юристи и експерти в областта на експортния контрол на оръжията, действащата в момента Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение е нелегитимна, защото е създадена със заповед на министър Нинова не в качеството и на Министър на икономиката, а в качеството и на Министър на икономиката и индустрията.

Преди да издаде заповедта, министър Нинова е трябвало да предприеме действия за изменение на специалния закон[1] и правилника на неговото прилагане, в които думите „Министъра на икономиката“ да се заменят с думите „Министъра на икономиката и индустрията“, а думите „Министерството на икономиката“ да се заменят с думите „Министерството на икономиката и индустрията“ (бел., тази промяна впосочените нормативни документи все още не е извършена)

според юристи, ако заинтересована страна протестира решенията на междуведомствената комисия, съдът ще ги отмени, не само защото комисията е нелегитимна по посочената причина, а и защото председателят на комисията г-жа Нинова не е министър на икономиката, както е записано в специалния закон, а и в комисията има представители на министерство на икономиката и индустрията, какъвто запис също няма в специалния закон.

С назначаването на г-н Димитър Маргаритов (м.б. той е добър човек, подготвен, отговорен и всеотдаен експерт) за заместник-министър на икономиката и индустрията, председателят на БСП г-жа Корнелия Нинова ограничава възможността на партийни членове да участват в осъществяване на партийната политика в държавното управление (вижте чл.5, ал.1, изр.2 от Устава на БСП), от една страна, и за пореден път наруши разпоредбата на чл.41, ал.1 от Устава на БСП като ограничи възможността на партията да провежда своята политика в правителството, от друга страна.

Председателят на БСП г-жа Корнелия Нинова, в качеството си на министър на икономиката и индустрията, е свела до минимум възможността на партията да провежда своята политика в правителството, като все още не е изпълнила своето задължение като член на правителството да разработи и внесе в Министерския съвет законодателна и оперативна програма на министерство на икономиката и индустрията, и разбира се, същите да отразяват политиките на партията.

Този факт също показва, че е налице нарушение на разпоредбата на чл.41, ал.1 от Устава на БСП и се ограничава възможността на партията да провежда своята политика в правителството.“

02 юни 2022 г. Йордан Татарски

Член на БСП от 27.06.1991 г.

бивш съветник на К. Нинова и бивш ръководител „Деловодство“ на Националния съвет на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели