Беларус създава ново паравоенно формирование

Време за прочитане:1 Минути, 46 Секунди

Беларуският президент Александър Лукашенко каза, че е разпоредил създаването на ново формирование на доброволчески сили за териториална отбрана, така че всеки да знае как да “борави с оръжия” и да е готов да отговори на акт на агресия и да опазва обществения ред в мирно време, на фона на войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

В изказване пред Съвета за сигурност на Беларус Лукашенко каза, че страната има нужда от паравоенни формирования във всеки град или село, които да служат като сили за териториална отбрана в допълнение към наброяващата 45 000 души беларуска армия в “случай на агресия”.

“Ситуацията е сложна. Казвал съм го неведнъж: всеки мъж и не само мъж, трябва да способен да борави с оръжие”, каза беларуският лидер.

“Най-малко, за да защитава семейството си, ако се наложи, и жилището си, собственото си парче земя, а ако се наложи и страната си”, допълни Лукашенко, който позволи на Москва да нахлуе в Украйна от беларуска територия преди една година.

Той неведнъж е казвал, че беларуската армия ще се бие само ако Беларус бъде нападната. Беларуският президент е казвал също, че “опитът” с Украйна налага допълнителни сили за отбрана, посочва Ройтерс.

“В случай на агресия отговорът ще бъде бърз, суров и адекватен”, каза вчера Лукашенко.

Беларуският министър на отбраната Виктор Хренин каза, че силите за териториална отбрана ще наброяват между 100 000 и 150 000 доброволци, или повече, ако се наложи. Тези доброволци ще запазят цивилните си работни места. Министърът отбеляза, че членовете на паравоенните формирования ще представляват военен резерв в мирно време и могат да действат като партизански отряди в случай на война.

Русия също поддържа около 10 000 войници в Беларус и двете страни редовно провеждат съвместни учения като част от своя военен съюз.

Лукашенко, най-дълго управлявалият управник в Европа, който ръководи Беларус от 28 години, зависи от Русия политически и икономически, а подкрепата на руския президент Владимир Путин му помогна да оцелее при масовите продемократични протести през 2020 г.

Зависимостта разпали страховете в Киев, че Путин ще окаже натиск върху Лукашенко да се присъедини към нова наземна офанзива и да отвори нов фронт в инвазията на Русия в Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели