Беларус: Въвеждаме “режим на антитерористична операция”

Време за прочитане:2 Минути, 15 Секунди

Беларус въведе “режим на антитерористична операция”, който обясни с опасност от “провокации от страна на съседни държави“. Новината съобщи външният министър Владимир Макей в интервю за вестник “Известия”.

Министърът не обясни какво разбира под “режим на антитерористична операция”, а световните агенции допускат, че става дума за поставяне на беларуските сили в бойна готовност, предвид факта, че Минск от седмици твърди, че Украйна може да я нападне.

Въоръжените сили, разузнавателните служби и специалните части на страната са готови да реагират на провокации от страна на съседни държави, заяви Макей . Според него “днес, за съжаление, светът е станал толкова непредсказуем, че не можем да се доверим на никого“.

“Трябва да се погрижим за собствената си сигурност и да изхождаме от факта че, както каза президентът на Беларус, трябва да защитим народа си и да се уверим, че нито един метър от нашата земя няма да бъде заета от окупатор”, каза Макие, като подчерта, че “в настоящата ситуация нито един подобен сигнал не трябва да остане без адекватен отговор”.

Режимът на антитерористичната операция дава широки правомощия на силите за сигурност, включително задържане за проверка на самоличността, забрана за придвижване, подслушване и следене на всички комуникации, както и безпрепятствен достъп на специалните служби до всякакви помещения.

В началото на месеца Държавният секретариат на Съвета за сигурност, по нареждане на президента, започна проверка на въоръжените сили. Министърът на отбраната Виктор Хренин заяви, че неотдавнашните действия за укрепване на сигурността в страната показват готовността да се нанесат “неприемливи щети на агресора”.

Военната активност в Беларус тази седмица привлече вниманието на службите на Украйна и западните страни, които виждат в действията на Минск потенциален знак, че Александър Лукашенко може да насочи армията си да подкрепи военните усилия на Русия в Украйна.

В понеделник Лукашенко свика заседание на Съвета по сигурност, на което говори за “ясната заплаха за Беларус от страна на Киев и неговите поддръжници на Запад“. Също така е наредено разполагане на войски в граничните с Украйна територии.

Появяват се и съобщения, че Лукашенко е решил да проведе скрита мобилизация. Имайки предвид обаче руския опит, засега само хора, живеещи в селските райони, получават призовки.

В последните седмици зачестиха данните за това, че Беларус помага на Москва по-активно, отколкото го е правила досега.

В понеделник в Беларус са били внесени 32 ирански дрона SHAHED-136, съобщи военният експерт Олег Жданов, като се позова на открити данни на украинското военно разузнаване. “До 14 октомври се очаква в Беларус да пристигнат още 8 такива дрона”, добави Жданов.

През изтеклата седмица Украйна беше атакувана с руски крилати ракети и с ирански дронове. Жданов допуска, че Русия, която не може да произвежда бързо нужното й въоръжение, с времето ще замести традиционните си оръжия с удари от дронове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели