Без България на Евровизия 2023

Време за прочитане:1 Минути, 32 Секунди

България няма да участва в тазгодишното издание на Евровизия, потвърди пред OFFNews източник от ръководството на БНТ по повод информацията, която вече се коментира оживено в музикалната гилдия.

Срокът за кандидатстване за Евровизия 2023 е бил до началото на октомври, а България не е подала документи за участие в песенния конкурс.

Новината за евентуалното ни неучастие в конкурса се появи най-напред в публикация на сайта wiwibloggs.com, който цитира съобщение на OGAE Гърция.

Припомняме, че през последните две години България чрез националната телевизия участваше в конкурса под формата на публично-частно партньорство, при което финансовата част от участието ни се поемаше от компании спонсори. Така нашите участници Виктория и “Intelligent Music Project” не струваха нищо на бюджета на БНТ. Сегашният отказ от участие вероятно е по финансови причини.

От участие тази година освен България се отказаха и Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Андора, Словакия, Люксембург и Монако. Армения, Чехия и Молдова все още се двоумят и предстои да обявят решението си.

Сигурните участници са:

България няма да участва в Евровизия 2023 - 2

От списъка освен това се вижда, че няма да участват и традиционно изключените Русия и Беларус.

От тези, които миналата година не участваха в конкурса – Унгария и Турция – не е постъпило желание да се завърнат в конкурса.

България не за първи път се отказва от участие в Евровизия. Между 2014 и 2016 ние нямахме представител на песенния конкурс. Същото се случи и през 2019 година.

Участията ни имаха и своите големи успехи, като най-големият от тях бе на Kристиян Костов, който стана втори в конкурса през 2017 година.

Тази година полуфиналите и финалът на Евровизия 2023 трябваше да се проведат в Украйна, след като украинската рап формация “Kalush Orchestra” спечели Евровизия 2022 в Италия. Поради войната в Украйна обаче бе взето решение конкурсът да се проведе в Англия, в Ливърпул, а датите са 9, 11 и 13 май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели