Байдън намекна за възможна война с Китай

Време за прочитане:1 Минути, 13 Секунди

Президентът Джо Байдън заяви в неделя, че въоръжените сили на САЩ ще се включат в отбраната на Тайван, в случай, че Китай предприеме нападение срещу острова. Това е най-ясното и категорично предупреждение до сега, което държавният глава на САЩ прави по темата и което не е изключено да разгневи Пекин.

Казаното от Байдън е по повод журналистически въпрос, отправен към него по време на интервю за CBS, дали Съединените щати ще защитят Тайван, ако Китай организира инвазия.

Да, ще реагираме, ако бъде предприета такава безпрецедентна атака, увери Байдън.

По-късно говорител на Белия дом поясни, че позицията на САЩ относно Тайван не се е променила във връзка със заявеното намерение на американския държавен глава.

Китай пък изрази протест пред САЩ, след изказаната подкрепа от американския президент Джо Байдън, че силите на Вашингтон ще защитят Тайван в случай на китайско нашествие, съобщи Ройтерс, като цитира изявление на китайското външно министерство.

Пекин си запазва правото да предприеме всички необходими мерки в отговор на действия, които разделят нацията, заяви Мао Нин, говорителка на външното министерство. “В света има само един Китай, Тайван е част от Китай и правителството на Китайската народна република е единственото легитимно правителство на Китай”, подчерта тя.

Китай оценява изказването на Байдън като “тежко нарушение” на дипломатическите обещания на Вашингтон да не подкрепя независимостта на Тайван, добави Мао Нин, цитирана от Франс прес. “Това изпраща лош, опасен сигнал (за подкрепа) на сепаратистките сили, борещи се за независимост на Тайван”, заяви тя пред медиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
18
Сподели