Асен Василев: Във всички сектори има ръст на икономиката за първото тримесечие.

Време за прочитане:2 Минути, 4 Секунди

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев прогнозира, че инфлацията у нас предстои да се успокои, тъй като тя вече е калкулирана във всички стоки и услуги.

„Във всички сектори има ръст на икономиката за първото тримесечие. Има само един-два сектора с около 1% спад”, каза той пред БНР.

„Това, което превозвачите искат, е допълнително финансиране и компенсиране и то е извън това, което държавата трябва да предостави като субсидия. Дали сме от парите на гражданите повече за субсидиране на транспорта, но всяко допълнително искане е да се преразпределят средствата на гражданите в посока на малка група превозвачи”, заяви Василев.

Той припомни, че обхватът на тол системата се разширява, защото са премахнати винетките за превозвачите.

„Не е нормално българските граждани с колите да плащат 2/3 от средствата за пътищата в страната. Който повече използва пътищата, е справедливо да плаща повече. Ако превозвачите са съгласни да върнем винетките – да го предложат. Тогава ще видим дали сметката няма да излезе във вреда на превозвачите, и то на малките превозвачи”, коментира финансовият министър.

По думите му държавата ще продължи да компенсира бизнеса заради надценката на електроенергията, докато се намери вариант за промени, които да се договорят с работодателите, с Министерството на енергетиката и с енергийната комисия в парламента.

„Цените на енергоносителите в света се качиха драматично и няма да паднат скоро. Електроенергията е българска и премията към държавните дружества може да се върне под формата на компенсации. Правителството може да обере шока, да помогне на бизнеса да направи прехода, но няма как, при условие че цената на петрола се е вдигнала двойно, да кажем на бизнеса, че ще остане на старите цени на бензина и на дизела, защото това са ресурси, които не са български”, отбеляза Асен Василев.

И поясни, че акцизът върху електроенергията на голяма част от типовете производства плюс електроенергията за обществения транспорт отпада.

„Отпада акцизът върху метана. Ще се възползваме от пълната възможност за зануляване на акцизите на всичко, което европейската директива позволява. Такава възможност е имало и преди, но страната не се е възползвала досега. В понеделник ще обявим всички мерки”, посочи той.

Във връзка с природния газ министърът на финансите посочи, че българският интерес е в истинската диверсификация. „А не да стоим и да се кълнем, че имаме един доставчик и че ако него го няма, всичко ще умре. Позицията на Бойко Борисов е тази – трябва да ходим да подаряваме кученца на Владимир Путин, за да не ни спре газа. Българският национален интерес е съвсем друго”, коментира той.

Източник :нова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели