Асен Василев: Владеем положението

Време за прочитане:2 Минути, 35 Секунди

Владеем положението. Това каза в предаването “Панорама” по БНТ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Попитан какво ще каже на хората, които смятат, че правителството скоро ще падне скоро, той посочи:

“Тези хора залагаха, че няма да спечелим изборите, след това залагаха, че правителството ще падне по време на бюджета, на 20 март, на 20 април и т.н. Продължаваат да залагат и продължават да губят”.

Вицепремиерът съобщи, че в момента “Газпром” се опитва да намери начин на плащане, който е по-различен от сегашния. Но от Европейската комисия се чува, че всички предложени от “Газпром” схеми са в нарушение на санкциите, поясни Василев.

Той отбеляза, че по негова информация при посещението си в САЩ премиерът Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов са гарантирали доставки на газ, които да покрият потреблението на България за юни и юли. В момента се работи за дългосрочно решение, добави Асен Василев.

Газът в Европа беше четири пъти по-евтин преди година и половина. След това предлагането се сви, търсенето нарасна и цените скочиха рязко. В момента цените на борсата не са нормални, но се дължат войната в Украйна, на ограниченото предлагане и на повишеното търсене от страна на Европа. На борсата в САЩ цените са много по-ниски. Ако трябва да се купува втечнен газ, когато газът беше четири пъти по-евтин, сметката не излиза. Ако се купува в момента, сметката излиза. България играе в отбора на Европейския съюз и в отбора на НАТО. Държавите в този отбор се подкрепят, подчерта Василев.

Вицепремиерът отрече твърденията, че помощта от страна на евроатлантическите ни партньори е свързана с искане за вдигане на ветото на България върху започването на преговори за влизане на Северна Македония в Европейския съюз.

“Газпром” едностранно прекрати договора, това не е действие на България. Ситуацията с “Лукойл” е съвсем различна – тук Европейският съюз обсъжда дали и кога да наложи ембарго на вноса на руски петрол, тук ние сме активната страна, обясни Василев.

Той коментира и действията, които правителството предприема за справяне с кризата.

Бюджетът е такъв, какъвто е приет февруари месец. Схемите за подпомагане на бизнеса не са променени. Този еднократен шок от есента на миналата година с инфлацията беше овладян. В момента енергийното министерство разработва промени в Закона за еенргетика, които да дадат прогнозируемост на бизнеса, каза Асен Василев.

Антикризисните мерки започнаха още с бюджета, минималната работна заплата беше вдигната с 11%, вдигнаха се пенсиите изпреварващо на инфлацията, детските градини станаха безплатни, даде се възможност заплатите на учителите, на лекарите и на медицинските седстри да тръгнат напред, имаше компенсации за бизнеса, за газа за битовите потребители, бяха отпуснати максимално позволените от Европейската комисия помощи за земеделските производители. Доста голяма част от тези мерки са влезли, оттук нататък имаме да свършим още работа, така че ударът върху най-ощетените да бъде омекотен изпреварващо на инфлацията, заяви Василев.

В отговор на въпрос за острите думи, които отправи към президента Румен Радев, Асен Василев посочи: “За първи път бях министър 2013 г. и оттогава винаги съм казвал каква е моята позиция, независимо дали на някой му харесва или не му харесва. Аз атакувам позициите, а не хората”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели