Министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова съди прокуратурата по Закона за отговорността на държавата

Време за прочитане:58 Секунди

Министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова е завела дело срещу прокуратурата след неуспешните обвинения срещу нея, че всява паника по време на Covid-пандемията, когато беше председател на Българския фармацевтичен съюз.

Делото се води по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ), а искът на Сербезова е за 70 хиляди лева.

Припомняме, че прокуратурата започна дело срещу Сербезова по време на извънредното положение заради пандемията. То беше инициирано заради нейни интервюта за БНР и БНТ, в които предупреждаваше за евентуален недостиг на лекарства. Това бе определено като престъпление от държавното обвинение, но през март 2021 г. тя бе оправдана на първа инстанция от Софийския районен съд. Прокуратурата протестира, но накрая се отказа да поддържа обвинението на втора инстанция. Така през август 2021 г. бившият председател на Българския фармацевтичен съюз бе оправдана окончателно от Софийския градски съд.

Сербезова след това получи право да съди прокуратурата за незаконно обвинение и тя направи именно това. В исковата си молба, която е внесла във вторник, тя пише, че държавното обвинение ѝ е причинило „стрес и притеснения“. Припомня още, че прокуратурата е оповестила в сайта си, че е обвинена в престъпление с висока степен на обществена опасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели