Архивите проговарят: Слави Трифонов и Доган си говорят за “обръчите” от фирми – ,,Това не е лошо”

Време за прочитане:2 Минути, 9 Секунди

На 26 юни 2005 г. Ахмед Доган, тогава лидер на ДПС, участва в “Шоуто на Слави” като последен гост от поредицата от политици, интервюирани от Станислав Трифонов. През последните дни той изтегли министрите си от правителството на четворната коалиция, а парламентарната група на “Има такъв народ” се разцепи. По повод на тези събития отново се коментира има ли връзки между “Има такъв народ” и ДПС или не, какви са влиянията, посредниците. Припомняме най-знаковите им реплики, защото диалогът им е особено актуален в момента, когато Трифонов освен успешен бизнесмен е и в политиката, макар и “от дивана”.

Look

Слави Трифонов: Казахте, че ще ни отворите как партиите събират пари…

Ахмед Доган: Много фино ви будалкат с разни дарения лични, фирмени, което може да се приеме, но не е цялата истина всъщност. Вижте, в цял свят, като започнете от Америка до Япония, всяка партия си има, така да се каже, обръч от фирми… Ако мислите, че моите възможности са по-малки от на един банкер, значи нямате реална представа за възможностите на един политик. През последните 15 години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са… или с мое съдействие, или с най-много моя усмивка.

Ако щете, винаги има фирми, които подкрепят една или друга политическа сила.

Това не е лошо, в края на краищата.

– Не е лошо, разбира се…

А политическата сила се отплаща по някакъв начин на фирмите?

– И това е вярно, да.

То било много просто.

– Просто е. После има обекти кой ще изпълнява, подизпълнители, кой ще консултира и т.н.

Защо само вие си го признавате това?

– Защото имам смелостта

Понеже заговорихте за евроинтеграция, и ние тук вече една седмица близо седим и говорим всяка вечер с лидери на политически сили. Досега излизаше, че се борят идеи или концепции, според нас всъщност – личности, с техните различия, истории, конфликти. Пък сега, като ни казахте това за обръча от фирми, борбата ми се изяснява по друг начин. От Европейския съюз идват едни между 3.9 и 5 милиарда евро и май е важно през чий обръч от фирми ще минат.

– Разбира се. Значи, няма случай европейски фонд да не предполага задължителна европейска фирма, главен изпълнител, европейска консултантска фирма. Българските фирми са някъде в графата подизпълнители, на трета позиция. Това е даденост. Тези 4 милиарда 760 милиона евро примерно, които ще ги получим до 2008-2009 година, бъдете убедени, че рамката на фирмите вече е определена от тях.

Значи, ако ние станем едни успешни бизнесмени, можем евентуално да се надяваме на добър бизнес, ако…

– Можете, да. Особено много е важно кого ще подкрепите.

Ясно е, разбрах.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели