Академик Николай Денков е номинацията за премиер с втория мандат на “Продължаваме промяната”

Време за прочитане:2 Минути, 16 Секунди


“Продължаваме промяната” номинира академик Николай Денков за премиер с втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Те са уведомили “Демократична България”, БСП и “Български възход” за това решение на председателския съвет в парламента. Това стана по време на пресконференция на формацията в Народното събрание, като от партията уточниха, че не са се отказали от условията си към останалите партии, от които продължава да зависи дали ще бъде предложен кабинет.

“Днес обсъдихме на председателски съвет кандидатурата за кандидат-премиер с втория мандат. Тя вече е съгласувана с ДБ. И днес ще бъде обсъдена с националните органи на партиите. Кандидатурата е Николай Денков. Той е академик на БАН и редовен член на Европейската научна академия. Професор и доктор на науките по физико-химия. Министър в три служебни и едно редовно правителство. С богат опит в управлението и член на “Продължаваме Промяната”, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков, като по-късно уточни, че на въпросния председателски съвет са присъствали представители на ПП, “Демократична България”, БСП и “Български възход”, а от ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” не са се появили.

Асен Василев посочи приоритетите на партията – законодателството по Шенген и еврозоната, както и пакети за подкрепа на бизнеса и социално слабите.

“Приех тази номинация с идеята, че трябва да потърсим съгласие за най-важните теми за българското общество. Трябва да се изгради редовно правителство и парламент, които работят за хората”, каза кандидатът за премиер. Той обяви, че започват разговори с всички политически сили, а официалната покана ще изпрати в петък.

“Задачата е трудна, отнасяме се напълно отговорно и ще направим каквото зависи от нас”, обеща той. Денков отказа на този етап да коментира състав на кабинета.

Той уточни, че никога не е бил кадър на ГЕРБ. 

“Влязох през 2014 в служебно правителство, защото имах експертиза как се подготвят научни проекти”, припомни академикът и уточни, че тогава в МОН нямало такива експерти, като него.

“2016 г. си подадох оставката на правителството на Борисов”, продължи Денков и посочи, че единият напуснал кабинета на ГЕРБ и Реформаторския блок е бил Христо Иванов, а вторият е бил самият Николай Денков.

В онзи момент МОН беше в квотата на Реформаторския блок, в който влизаха ДСБ,  Движение “България на гражданите”, СДС, Народна партия “Свобода и достойнство” и БЗНС, а Меглена Кунева смени на поста през 2016 г. предишния министър Тодор Танев, също от РБ, чийто заместник-министър беше проф. Денков.

“Не бяхме съгласни с това, което се случваше, в моя случай – в МОН”, припомни защо си е тръгнал от министерството Денков. “В момента съм в качеството си на експерт, но ангажиран политически с ПП”, заяви академикът.

Междувременно президентът Румен Радев обяви, че ще даде и на ПП допълнително време, за да се направи опит за съставяне на редовен кабинет с втория мандат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели