АЕЦ “Козлодуй” и “Уестингхаус” подписаха 10-годишен договор

Време за прочитане:1 Минути, 32 Секунди

АЕЦ “Козлодуй” и “Уестингхаус електрик Швеция АВ” подписаха днес договор за доставка на свежо ядрено гориво за 1000-мегаватовия 5-и блок на атомната централа за срок от 10 години. Той e подписан от Георги Кирков, изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, и Азиз Даг – управляващ директор на “Уестингхаус Електрик Швеция”. 

Договорът е в изпълнение на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ програма на АЕЦ “Козлодуй” за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и в съответствие с решението на Народното събрание от 9 ноември 2022 г. за ускоряване на процеса за осигуряване на алтернативен доставчик.

Управляващият директор на “Уестингхаус Електрик Швеция” Азиз Даг заяви, че с днешното подписване на договора за доставка на свежо ядрено гориво за 5-ти блок на атомната централа в Козлодуй се поставя началото на дълготрайно партньорство. Според него целта на това партньорство е да се осигури безопасна работа на АЕЦ “Козлодуй”, енергийна сигурност за България, както и безопасност в нейното опериране. Азиз Даг изтъкна, че компанията може да се похвали с над 40-годишен опит в използването на горивото на “Уестингхаус”.

Това е първа стъпка за диверсифициране на доставките на ядрено гориво, които до момента идваха само от Русия, отбелязва “Ройтерс”.

“Уестингхаус електрик Швеция АВ” е европейското поделение на американската компания “Уестингхаус”. АЕЦ “Козлодуй” произвежда около 35% от електроенергията в страната и използва ядрено гориво, доставяно от руската държавна компания “Росатом”.

Подобно споразумение се подготвя и с френската “Фраматом” за доставка на гориво за другия 1000-мегаватов 6-и блок на атомната централа в Козлодуй. С това щяло да се постигне пълна диверсификация и сигурност на доставките от два независими неруски източника, уверяват българските власти.

В средата на 2024 г. се очаква да бъде заредено горивото на “Уестингхаус”. През 2023 г. ще бъде получен пълният лиценз на ядреното гориво. То е напълно съвместимо с технологията в АЕЦ “Козлодуй”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели