Авантюрата приключи: ,,Изборен провал” за Макрон във Франция

Време за прочитане:1 Минути, 25 Секунди

Първите резултати от вота във Франция показват, че центристката коалиция на Еманюел Макрон печели изборите, но губи мнозинството си в парламента.

Коалицията около Макрон печели 245 места в Националното събрание, а за самостоятелно управление са необходими поне 289 депутати. Новата лява коалиция NUPES е втора политическа сила със 131 места. Силно представяне имаха и крайнодесните на Марин Льо Пен – те са трети с рекордните за партията 89 места.

Традиционната десница – “Републиканците” – останаха четвърти със 61 места и всички предполагаха, че Макрон може да ги покани като коалиционен партньор. “Републиканците” ще останат в опозиция”, заяви обаче снощи партийният лидер Кристиан Жакоб.

Така се очертава безпрецедентна ситуация – възможно е Макрон да състави правителство на малцинството, което ще трябва да търси подкрепа в долната камара на парламента при гласуването на всеки внесен от него законопроект, отбелязва Ройтерс.

Френската министър-председателка Елизабет Борн предупреди, че има риск за страната след парламентарните избори. “Тази безпрецедентна ситуация представлява риск за нашата страна”, подчерта Борн в телевизионно изявление след втория тур на изборите вчера, който бе белязан от пробив на левицата и на крайната десница. В същото време тя изрази готовност да започне да работи още от днес за “формиране на работно мнозинство”, като се аргументира, че това “няма алтернатива”.

Впечатляващи са данните за избирателната активност – тя е доста ниска, значително под 50 процента.

На първият тур двете формации – на Макрон и на Меланшон, взеха практически един и същ процент от вота. Ако Макрон не запази мнозинството си, ще бъде почти невъзможно да прокара реформите, които планира. Той предвижда вдигане на пенсионната възраст и редица мерки за повишаване на заетостта. Левите обещават точно обратното – сваляне на пенсионната възраст от 62 на 60 години. Предлагат и значително увеличение на минималната работна заплата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели